Juleoratoriet 10. desember i Trefoldighet

Juleoratoriet 10. desember i Trefoldighet

 

 

Olle Holmgren(bass), Ingrid Vetlesen(sopran), Tim Harry Blomberg(dirigent), Ebba Rydh(alt), Helge Rønning(tenor).

Fra Agderposten, 12 des. 2017.

Kor, orkester og Bachs juletoner ga mange en stor opplevelse søndag.

– Det var veldig fint. Jeg vil på flere slike konserter, sa sjuåringen vi hadde med oppe på galleriet under søndagens oppsetning av juleoratoriet i Trefoldighetskirken der vi tittet ned på nær 100 aktører og rundt 300 tilskuere. Hun som helst synger Marcus&Martinus-sanger hjemme i stua, ble også grepet av de mektige tonene og den høytidelige stemningen.

Tre av seks

J. S. Bachs tre første kantater i Juleoratoriet ble fremført av Aust-Agder kammerorkester, Agder vokalensemble, Trefoldighet kantori, noen sangere fra Aust-Agder kammerkor, fire sangsolister, en profesjonell fiolinist og flere innleide orkestermusikere. Tim Harry Blomberg ledet an – i smoking og med grasiøse bevegelser, slik han har gjort på mange større oppsetninger tidligere.

Jobbet i ett år

Mandag var han i ferd med å lande. Ett års arbeid er i mål.

– Det tar litt tid før alt går ut av hodet, det er en voldsom boble, sier han dagen derpå.
– Men jeg er kjempeglad og stolt samtidig, for det er første gang Trefoldighet kantori var med på oratoriet
– de har jobbet hardt og innstendig i hele høst. Juleoratoriet er krevende for ethvert kor, men spesielt første året, sier Blomberg.      Juleoratoriet har altså fylt kirken tidligere, men i år var det en mer lokal oppsetning.

– Jeg vokste opp med den musikken selv da jeg sang i Barbu kantori og føler at jeg gir noe tilbake til byen når vi nå har satt opp dette, sier Blomberg.

Lidenskap og sykdom

Han synes det er kjempemoro å jobbe i spennet mellom amatører og profesjonelle.

– Du kan drive amatører veldig langt med å gi dem noen mål og løfte dem opp. Det er gøy når amatører og profesjonelle finner lidenskapen sammen. Grunnet sykdom, kom tenor Helge Rønning inn i siste liten. De andre sangerne var bass Olle Holmgren, alt Ebba Rydt og sopran Ingrid Vetlesen, hun er for øvrig nyinnflyttet til Lillesand.

Kirkespill

Blomberg har mange ideer og flere ting på gang. Hans nye hjertebarn, Trefoldighet barnekantori som har 16 sangere, skal etter planen sette opp et kirkespill sammen med Trefoldighet kantori og musikere.

– Det er en spesiell glede i barneøyne når de oppdager at de kan voksne kan samme sanger som dem. Jeg gleder meg til det prosjektet, sier Blomberg som er utdannet kor- og orkesterdirigent. Og så snuser han på Hãndels Messias. Men det er en annen historie.

irene@agderposten.no